Βόρεια Εύβοια
Συνδυασμός βουνού και θάλασσας, με απέραντη φυσική ομορφιά, γαλαζοπράσινες παραλίες που εκτείνονται στις ακτές του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, και του Αιγαίου Πελάγους.
Σπάνια ορεινά τοπία, φαράγγια, καταρράκτες, καταπράσινοι κάμποι, σε συνδυασμό με το καταπληκτικό κλίμα, δημιουργούν διάθεση μοναδική. Ανεπηρέαστη από τον μαζικό τουρισμό η Βόρεια Εύβοια αποτελεί για τον επισκέπτη ιδανικό προορισμό για μια διήμερη εκδρομή ή για χαλαρωτικές διακοπές.
Πέραν της φυσικής ομορφιάς χαρακτηρίζεται από μια λαμπρή ιστορία και παρακαταθήκες μεγάλων πολιτισμών. Πολλά τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα μνημεία, αλλα και οι αναφορές των ιστορικών.
Πόλεις όπως η Αιδηψός, Ιστιαία, Ωρεοί, Λίμνη, Ροβιές, Αρτεμίσιο, Κήρινθος, Μαντούδι, κ.λ.π – με την σημερινή τους ονομασία – ανέπτυξαν μεγάλη πολιτισμική δραστηριότητα σε όλες τις περιόδους πού αφορούν την ιστορία του Ελληνισμού.
Σημείο στρατηγικής σημασίας στην θαλάσσια περιοχή η Βόρεια Εύβοια. Εδώ έγινε η Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που διεξήχθη παράλληλα με τη μάχη των Θερμοπυλών. Είναι η σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων & Περσών, κατά τη δεύτερη Περσική εισβολή το 480 π.χ.
Στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, πριν το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο επί Μεταξά κατασκευάστηκαν τα γνωστά οχυρά των Γουβών. Τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, σαν οχυρωματικές κατασκευές. Τα οχυρά ανακατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941 – 1944).
Φημισμένες είναι οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Βόρειας Εύβοιας. Στο χωριό Ήλια, τα νερά απο τις πηγές αναβλύζουν σχεδόν πάνω στο κύμα, σχηματίζοντας μικρά ρυάκια στην παραλία. Κατεβαίνοντας από χωριό Γιάλτρα, στον παραλιακό δρόμο προς την Λιχάδα, υπάρχουν ιαματικές πηγές και λουτρά. Ενώ οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 20.000 ετών! Αναφέρονται από τον Αριστοτέλη και τον Στράβωνα. σήμερα αποτελούν ίσως την πιο ονομαστή λουτρόπολη της Ελλάδας.
Ανηφορίζοντας από τη Χαλκίδα και ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή, να διασχίζει δάσος από πεύκα, έλατα, πλατάνια σίγουρα θα αναρωτηθείτε γιατί η Εύβοια, και ειδικά το βόρειο τμήμα τού νησιού, δεν έχει την διαφημιστική προβολή, όπως άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα.
ΒΟΛΟΣ ΑΙΔΗΨΟΣ
Ο Ταύρος των Ωρεών
Καταρράκτης Κρέμαση
Λιχαδονήσια
Παραλία Άγιος Γεώργιος Λιχάδος
Παραλία Άγιος Νικόλαος Αιδηψού
Παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη)
Παραλία Ελληνικά (Άγιος Νικόλαος)
Παραλία Κανατάδικα
Παραλία Λιχάδας
Παραλία Νέος Πύργος
Παραλία Νησιώτισσα
Παραλία Χρυσή Ακτή
BOΡEIA EYBOIA
ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ
Παραλία Νησιώτισσα
Παραλία Ελληνικά (Άγιος Νικόλαος)
ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ
ΑΝΤΙΟ ΕΥΒΟΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου